Historie

Lijn
Klaverblad

Op de plaats van Bar-Grill & Restaurant 't Luykje aan de Steenhoffstraat, vroeger het koffiehuis van Frits Heeremans die overigens meer schonk dan enkel koffie, stond eerder een uitspanning. Daar konden de boeren, die met hun tentwagens uit de Birkt kwamen, paard en wagen achterlaten als ze naar de kerk gingen. Omstreeks 1625 stond hier café Het Klaverblad, eigendom van de gelijknamige Amersfoortse brouwerij.

Het was een boerderij waar een borrel werd geschonken. Eerst alleen op zondag voor diegenen die na de mis niet direct naar huis gingen, later ook op andere dagen. Op deze manier zijn in Soest en Soesterberg (denk aan Het Zwaantje) meer cafés in een boerderij begonnen. Op het kruispunt Kerkpad-Noordzijde en Korte Melmweg bijvoorbeeld stonden liefst drie herbergen. Sint Joris, later De Halve Maan, De Stern en De Zwaan. In dit nog bestaande pand werden vaak de Gildefeesten gehouden, zo blijkt uit oude rekeningen in de gildeboeken.

Over de geschiedenis van Het Klaverblad is niet veel meer bekend. De herberg is waarschijnlijk in 1672 tijdens een overval door Franse troepen afgebrand. Hoewel het aannemelijk is dat op dezelfde plek opnieuw een boerderij werd gebouwd, is dit niet met zekerheid te zeggen. Pas na 1900 werd het verplicht bouwtekeningen te maken. De eerste tekening van Middelwijk (de wijk waarin 't Luykje gevestigd is) dateert van 1902.
Frappant is wel dat ook in het pand dat na Het Klaverblad gebouwd werd, drank geschonken werd. In 1890, zo staat vast, dreef de familie Uijtendaal-Heeremans het café. De opvolger was Frits Heeremans, waarna diens zoon Ton de zaak overnam. Hij deed ook leveranties aan andere horecabedrijven. In 1971 kwam Reyer Schaatsbergen in het pand en kreeg het na een grondige verbouwing de naam Bar, Grill 't Luykje. Het was van meet af aan een topper.

In 1976 nam Thijs van den Brakel sr. het bedrijf over. Deze organiseerde tal van unieke evenementen, gaf het terras een nieuw gezicht en legde het accent steeds meer op de keuken. De menukaart werd steeds uitgebreider en mede door toedoen van Ina van den Brakel geperfectioneerd. De populariteit werd alsmaar groter en 't Luykje groeide uit z'n hemd. In 1986 werd het pand naast 't Luykje aangekocht en kreeg de zaak zijn huidige vorm. De sfeer was behouden en de capaciteit verdubbeld. Ook werd er een compleet nieuwe keuken neergezet die aan alle nieuwe eisen voldeed.

In 1997 nam Thijs van den Brakel jr., die al vanaf 1983 meedraaide in het bedrijf, de scepter over. En nu runt hij de zaak met minstens zoveel succes als zijn voorgangers. Een succes dat op 9 juli 2004 werd onderbroken door een felle brand. Tot de heropeningsdag op 18 december 2004 hebben velen hard gewerkt om de schade te herstellen. Gasten, werknemers, vrienden en bekenden boden onvoorwaardelijk hun hulp aan. Dit gaf Thijs jr. extra kracht om 't Luykje, met enkele technische verbeteringen, weer in zijn oude glorie te doen herrijzen.

Lijn



Home

Home

Home